Joep Graler, In memoriam

Joep Graler, Domaine des Trois Orris

36 jaar geleden leerde ik Joep graler kennen. Als buren kwam zijn familie naast ons wonen. Sinds die tijd hebben we contact gehouden en kruiste onze leven regelmatig elkaars pad. Ook toen hij verhuisde binnen Zwolle zagen we elkaar met regelmaat. En dat contact is gelukkig gebleven alleen de interval van onze ontmoetingen zijn afgenomen in de loop van de jaren.

 

Joep Graler een man met zijn missie

Onze gesprekken van vroeger kan ik mij niet goed herinneren, we waren samen en deden dingen! Hockeyen, op de autosloperij rond struinen en roken in de boomhut. Vooral roken en dat is gebleven, ook tijdens zijn laatste bezoek 6 weken geleden. Ik ken maar weinig mensen in mijn directe omgeving zoals Joep! Een man met een missie, of liever een man met een passie. De passie voor wijn heeft hem naar Frankrijk gebracht dat moet 2003 zijn geweest denk ik. Eerst een half jaar in een tent op zijn Domein, zonder stromend water elektra of gas en toen nog eens drie jaar in een stacaravan. Toen ik Joep opzocht in 2010 zat hij er gelukkig iets beter bij.

 

Domaine des Trois Orris

Fantastisch vond ik om te zien dat iemand met doorzetting vermogen en ondanks de bureaucratie en vele obstakels, iets op weet te bouwen in dit geval zijn Domaine des Trois Orris in Tarerach. Op 600 meter hoogte en op 15 hectare gortdroge grond vertroetelde hij zijn wijnranken om er vervolgens een tiental verschillende heerlijke biologische wijnen mee te maken. Onze laatste bestelling die Joep meebracht tijden zijn bezoek 6 weken gelden zijn helaas op, witte wijn en Rosé zijn helaas niet veilig als de zon schijnt. Er rest nog één fles rode wijn, deze zal ik koesteren net als onze vriendschap. Joep Ik ben blij voor onze vriendschap en ons contact al heeft het helaas toch te kort geduurd. In gedachten bij jou en je familie.

 

De foto van Joep boven de tekst is niet van mijn hand. Waarschijnlijk is Guy van Grinsven de maker maar dat weet ik niet zeker. Kijk naar een interview door Guy van Grinsven met Joep in betere tijden (2011).

Joep Graler in 2011

6 gedachten over “Joep Graler, In memoriam

 1. Wat een mooie woorden. Het zou bijna mijn eigen versie kunnen zijn. Joep heb ik leren kennen op de hotelschool. Vanaf het eerste moment waren we goed bevriend met elkaar. Gisteren (7 juni 2015) hebben we in Tarerach afscheid genomen van Joep op de manier zoals hij dat wilde: met een glas wijn in ons hand en een lach op het gezicht. Een bijzonder moment. Zo hebben wij dit verlies met ons allen het een plekje hebben geven, n.l. Joeps plekje: zijn Domaine des Trois Orris.

 2. Erg geschrokken van dit bericht. Ik heb een 20tal jaren geleden Joep leren kennen als een gedreven persoon die toen al als student al bezig was wijnen en speciaal bieren Hij werkte regelmatig bij van daele & gerards catering en het was mij een genoegen die tijd met hem te hebben mogen meemaken in maastricht! John Gerards

 3. Mooi stuk. Kom net terug van zijn asverstrooing. Indrukwekkend om zo afscheid te nemen.

  De zwart wit foto kan van Guy van Grinsven zijn en zijn wijn is via Barts Bottles, rudeko of viavin nog te krijgen.

  Gecondoleerd met dit verlies

  Nils

 4. Foto’s zijn helemaal Joep.
  Geen gemaakte, gefoto-shopte , plaatjes maar PASSIE !

  TOP !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *